Thursday, July 29, 2010

En weer moeten de zigeuners het ontgelden

De Roma oftewel de 'zigeuners' spreken met hun exotische, Indiase en nomadische achtergrond, al eeuwenlang tot de Europese verbeelding. Zonder hun aanwezigheid in Europa zou men niet alleen een aantal romantische archetypen missen, maar vooral ook hun grote artistieke bijdragen, met name tot Europese tradities van zang en dans in Oost- en Midden-Europa en Spanje.
Toch zijn Roma in de loop der eeuwen steeds weer het slachtoffer geworden van xenofobe stereotypen, discriminatie, vervolging en grootschalige genocide tijdens de Holocaust (Porajmos).
Opnieuw blijkt er sprake van een klopjacht op zigeuners in Oost-Europa, en zelfs in Italië en Frankrijk! Ik citeer uit een artikel in Trouw:
De maatregelen liegen er niet om: onmiddellijke sluiting van driehonderd illegale kampementen, aanscherping van het uitzettingsbeleid en systematische belastingcontroles. Dat is de uitkomst van het ’zigeuneroverleg’, dat president Sarkozy woensdagavond voerde met een aantal betrokken ministers en topambtenaren.

Ik begrijp werkelijk niet hoe 21e-eeuwse Europeanen de discriminatie en criminalisering van Roma opnieuw kunnen goedkeuren. Juist in de 21e eeuw zou men hen extra moeten beschermen om een herhaling van de gruwelen uit de vorige eeuw te voorkomen.

European Roma Rights Centre

Romaleider vergelijkt Franse president met nazi's



Gelem Gelem
Lied uit Latcho Drom van Tony Gatlif

>

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home