Tuesday, July 19, 2011

Bezuinigingen binnen de GGz? En het ging al zo slecht!


In 2010 publiceerde een vriend van mij, Huub Janssen (pseudoniem) een boekje getiteld Brokkenmakers in de GGz, een autobiografische terugblik op de manier waarop hij als psychiatrische patient in de loop der jaren behandeld is in de geestelijke gezondheidszorg. Ik was zijn co-auteur en deed enig literatuuronderzoek naar de kwaliteit van de hulpverlening in de GGz. Hieruit bleek dat er van alles schort aan deze zorg. Een van de belangrijkste problemen in de "psychiatrie voor de armen", zoals het ook wel eens wordt genoemd, is de onpersoonlijke, oppervlakkige en veel te gestandaardiseerde bejegening van cliƫnten. Zie: Marktwerking versus maatwerk in de psychiatrie

Alsof men domweg niet op de hoogte is van deze misstanden heeft het huidige kabinet het lumineuze plan opgevat flink te bezuinigen op het budget van de GGz. Het gaat om meer dan een half miljard euro.
Je zou bijna denken dat men het er om doet. Mensen met psychiatrische klachten zijn, binnen een neoliberale optiek, immers niet productief (genoeg); ze kosten alleen maar geld en brengen niets op. Men zal hen heus niet (rechtstreeks) fysiek elimineren, maar er veel geld in steken, kan gewoon niet. Dan zou het beleid immers veel te humaan worden en dat is toch niet meer van deze tijd?

Zie: Overzicht voorgenomen bezuinigingen

0 Comments:

Post a Comment

<< Home