Friday, September 11, 2009

Halsema zit weer eens goed fout

Je moet niet te gauw afgaan op losse citaten uit een interview, maar als de volgende weergave juist is, dan is er alle reden om afstand te nemen van Groen Links. Femke Halsema zou in een interview met Dagblad De Pers over de Partij voor de Dieren hebben gezegd: 'Zij zetten het bevrijden van dieren op gelijk niveau met het eind aan de slavernij. Dat vind ik decadentie."
Dit is een schokkende uitspraak van het boegbeeld van een partij die zich jarenlang hard zei te maken voor dieren. In feite keert Halsema zich hiermee expliciet tegen de dierenrechtenbeweging en zelfs tegen het aan de kaak stellen van speciesisme, discriminatie op grond van diersoort. Zelfs relatief gematigde filosofen van de dierenbevrijding zoals Peter Singer maken namelijk nog de terechte vergelijking met slavernij.

Nu had ik zelf als kiezer al enige tijd geleden de overstap gemaakt van Groen Links naar de dierenpartij (en op gemeentelijk niveau de SP), omdat Halsema opeens wel erg onkritisch leek te worden over kwesties als arbeidsdwang voor mensen met een uitkering en 'flexibele' liberalisering, waardoor ze zelfs uitgeroepen werd tot liberaal van het jaar (nee, m.i. niet in de neutrale zin van vrijzinnig, maar in de rechtse zin van iemand die het neoliberale kapitalisme omarmt als middel tot emancipatie). En in het aangehaalde interview associeert het orakel Halsema het dragen van een hoofddoek eenzijdig en naïef met vrouwenonderdrukking, alsof er zo langzamerhand niet genoeg geëmancipeerde en succesvolle moslima's naar voren zijn getreden om die een-op-een relatie te weerspreken.

In haar aanval op de Partij voor de Dieren laat Halsema echter een griezelige houding zien die zeker niet berust op naïviteit. Ze karakteriseert opkomen tegen speciesisme als decadentie (net als veel marxisten), terwijl juist de schaamteloze manier waarop mensen belangen van dieren schenden daarmee in verband gebracht moet worden. Het is een teken van decadentie wanneer men steeds minder moeite heeft met een egoïstische uitbuiting van andere wezens (waaronder mensen)!
Met deze uitspraak (nogmaals, als de weergave ervan juist is) zien we meer dan ooit waar Groen Links staat in dit debat. Laat iedereen die een beetje nadenkt snel de overstap maken!

(Ook gepubliceerd op de blog van Animal Freedom)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home