Sunday, January 13, 2008

Je ogen sluiten voor onrecht jegens dieren

Dieren worden massaal en systematisch gebruikt voor menselijke doeleinden. Veel betrokkenen sluiten daar hun ogen voor. Dat is prettiger omdat je zo je eigen verantwoordelijkheid niet onder ogen hoeft te zien, maar ook omdat het grootschalige onrecht zo buiten beeld blijft en je daardoor behoed wordt voor het nare besef dat de maatschappij (in ieder geval) op dit punt fundamenteel onrechtvaardig in elkaar steekt.
Het moreel niet te verantwoorden diergebruik komt voort uit het zogeheten speciesisme, dat wil zeggen discriminatie op basis van diersoort. Ondanks de vele psychologische overeenkomsten tussen mensen en dieren, stellen speciesisten dat dieren geen rechten (horen te) hebben.

Doordat onrechtvaardig diergebruik zo 'normaal' is in onze maatschappij, kan de verdringing op dit punt zelfs voorkomen bij mensen die het speciesisme expliciet afwijzen. Zo kan men zichzelf bijvoorbeeld wijs maken dat het niet zo erg is als een dier uit de biologische veeteelt dat een redelijk prettig leven heeft geleid uiteindelijk geslacht wordt.

2 Comments:

Blogger Unknown said...

..selectieve verontwaardiging, dat is een consumptie artikel. Stierenvechten, dat is duidelijk, maar de drumsticks op je bord terwijl je je donatie doet aan "verhefuwstem.nl", dat wordt te ingewikkeld.

3:57 PM  
Blogger T. Rivas said...

Selectieve verontwaarding, inderdaad!

4:02 PM  

Post a Comment

<< Home