Monday, July 28, 2008

Wanneer zijn we toe aan contact met buitenaards leven?


Technologisch gezien schijnt het heel moeilijk te zijn om vanaf de aarde een andere bewoonde planeet te bereiken. De afstanden zijn zo groot dat ze nog niet binnen een of zelfs meerdere generaties overbrugd kunnen worden. In de serie Star Trek hebben ze wat dit betreft de zogeheten Warp Drive bedacht, volgens Wikipedia een veelvoud van de snelheid van het licht, maar dan zonder vervorming van de tijd. Het is afwachten of er op korte termijn echt een vergelijkbare oplossing komt voor de gigantische afstanden tussen onze thuishaven en bewoonbare planeten in andere zonnestelsels.
In een ander opzicht is het echter nog meer de vraag of wij aardlingen over het algemeen wel toe zijn aan contact met aliens. Ik doel op de morele ontwikkeling die in grote delen van de wereld (het Westen voorop) nog heel veel te wensen overlaat als het om respect voor niet-menselijke dieren gaat, nog afgezien van het respect voor medemensen. Stel je eens voor dat vertegenwoordigers van de huidige mensheid een andere bewoonde planeet zouden bezoeken. In de meeste gevallen zou dat volgens mij vroeg of laat leiden tot onderwerping en uitbuiting van de 'minderwaardige' (want niet-menselijke) wezens die er leven. Zelfs als zij mentaal op een niveau functioneren dat vergelijkbaar is met dat van menselijke kinderen of pubers (zoals hier op aarde in elk geval geldt voor leden van zoogdier- en vogelsoorten) zijn ze hun leven niet zeker en loopt hun vrijheid groot gevaar. Hier op aarde worden bijvoorbeeld nog steeds dierproeven gedaan op chimpansees en walvissen geslacht voor de consumptie, terwijl men al jaren van beide diersoorten weet dat de leden ervan een hoge mate van zelfbewustzijn bezitten.
Zolang mensen niet inzien dat hun antropocentrisme ook moreel gezien volledig achterhaald is, zijn ze niet toe aan contacten met andere levensvormen. Het is te hopen dat alle astronauten in de toekomst in elk geval vegetarier zullen zijn en voldoende doordrongen van dierenrechten.
Contact met buitenaardse soorten is op zich een opwindende en prachtige gedachte, maar dan moeten we wel zeker weten dat er geen speciesistische genocide of uitbuiting op volgt. Om het anders te formuleren: we moeten ervoor zorgen dat we in ieder geval geen indringers worden van het slag dat de mensheid wil uitroeien in de film Independence Day.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home